Team

Een professioneel en gedreven team. Onze kracht zit in het beschikbaar maken van academische informatie van die islam en haar traditie voor een breder publiek. Vertrouwen door diversiteit en de academische achtergrond.

Het team van Fahm Instituut is divers qua academische en culturele achtergronden. We vragen onze onderzoekers en docenten om onderbouwde visies, waarbij ook ruimte is voor minder populaire of onderbelichten meningen. Docenten kunnen het dus grondig met elkaar oneens zijn, maar respect en onderbouwing van argumenten is wat ons verbindt. Ons team bestaat uit vrijwilligers. Wij werken kostendekkend en hebben geen winstoogmerk. Wij streven optimale transparantie na in wie we zijn en wat we doen. Naast de docenten zijn ook de andere vrijwilligers van groot belang voor het tot stand komen van de kwaliteit die we willen bieden en behouden. Lees hieronder meer over ons team.

Anne Dijk, MA, Islamoloog

Islamoloog, Religiewetenschapper en Islamitisch Theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van St. Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker. Daarnaast houdt ze zich als analist en sr. strategisch adviseur vooral met onderzoek, interpretatie, analyse en inhoudelijke doorontwikkeling bezig vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. 

Binnen haar academische studies (RMA UvA, VU, Al-Azhar (Cairo) en Arabisch (Beirut)) focuste zij op de herinterpretatie van de Shari’a, Argumentatieleer in de Islamitische Jurisprudentie (Usul al-Fiqh) en Gender & Autoriteit in de Islam. Hierna Studeerde ze nog ‘decolonial studies & political philosophy’ te Granada en Spiritualiteit & Islam (Alqueria de Rosales, Spanje). Ook bezigen diverse vormen van dialoog haar, de verbinding van diversiteit staat daarin centraal. Dijk is medeoprichter van Su-Shi Intrafaith Dialogue. Haar passie is rechtvaardigheid.

Kamel Essabane, Ing, MA, Filosoof

Is Ingenieur, Filosoof, Religiewetenschapper en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven is hij docent islamitische godsdienst aan een lerarenopleiding van een Hogeschool en tevens onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en hij is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven. Zijn interessegebieden zijn Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane onze specialist in het toegankelijk maken van islamitische filosofie en islam & wetenschap. Hij is dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en één van de docenten bij de cursus ‘Adam of Aap’, tevens geeft hij lezingen over deze onderwerpen.

Esther van Pelt, Religie & Taal

Heeft een passie voor educatie van jongeren en een passie voor taal en religie. Ze heeft een achtergrond in Godsdienstwetenschappen (RU Groningen). In het dagelijks leven is zij werkzaam op een islamitische basisschool. Ten aanzien van St. Fahm Instituut heeft zij zitting in het bestuur en is zij coördinator van de activiteiten en communicatie.

Berna Toprak, MA, Genderexpert

Toprak heeft een achtergrond in traditionele islamwetenschappen (SICN, Istanbul), is communicatiewetenschapper (BA, UvA) en gespecialiseerd in Gender & Etniciteit (RMA, UU). In haar dagelijkse leven promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam binnen het project “Engendering Europes Muslim Question” Daarnaast is ze mede-oprichter van het collectief S.P.E.A.K. met als motto: “wij zijn niet jouw strijdtoneel”. Met dit collectief zet ze zich in voor gelijke kansen van moslimvrouwen in Nederland. Bij Stichting Fahm Instituut houdt ze zich bezig met Islamitisch feminisme, masculiniteit en seksualiteit.

Tasniem Anwar, PhD kand., Politicoloog

Tasniem is PhD kandidaat bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een MSc in ‘Conflict Resolution and Governance’ van de Universiteit van Amsterdam en een LLM in ‘Law and Politics of International Security’ van de Vrije Universiteit. Haar promotieonderzoek gaat over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor politicologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.

Hugo Ruiter, MSc, Bedrijfskundige

Hugo Ruiter is afgestudeerd in bedrijfskunde met een focus op sociale ondernemingen. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in zijn familiebedrijf en bij een organisatie die lespakketten over duurzaam ondernemen voor basisschoolleerlingen ontwikkelt. Bij Fahm Instituut is hij penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de professionalisering rondom de groei van de stichting. Hij heeft een passie voor goede koffie en lokale cuisine.

Pe Mullenders, Drs, Socioloog

Sociologe en werkzaam als kwalitatief onderzoeker op het gebied van gezondheidszorg en sociale zekerheid. In haar vrije tijd wandelt ze rond op de aarde, om te genieten van en na te denken over Gods tekenen en Zijn schepping. Lezen en schrijven zijn haar passie. Met kritische en onafhankelijke blik analyseert ze teksten en creëert daarmee nieuwe informatie. Voor Fahm Instituut schrijft zij artikelen over verschillende islam gerelateerde onderwerpen. Ook werkt ze samen met Karen Woets (r.A.) en Anne Dijk aan een reeks “Inspirerende Vrouwen” die wekelijks te lezen zijn op de Facebook van Fahm Instituut.

Mohammad Ali Ahmadi, Online Media Specialist

Als trotse eigenaar van het bedrijf CraziQ houdt Mohammad zich bezig met design, development en beheer van diverse websites voor bedrijven in Nederland en Duitsland. We zijn trots dat hij dit ook voor Fahm Instituut doet. Verder adviseert hij op het gebied van online- en sociale media strategie. Hij heeft ruime ervaring in de sales, service en sociale media branche. Mohammad is enorm gepassioneerd over het samen brengen van verschillende groepen moslims en het dichten van gaten tussen moslims en niet-moslims.

Lennart Mukhtar Proot, Islam & Politiek

Als het te maken heeft met islam, geschiedenis en politiek, dan interesseert het Lennart Mukhtar Proot. Hij zit in de afrondende fase van zijn opleiding Religiewetenschappen: Islam. (Radboud Universiteit Nijmegen) en studeerde Arabisch (Radboud & Beirut). Voor St. Fahm Instituut houdt hij zich bezig met deze politieke, vaak gevoelige onderwerpen, en er gaat geen dag voorbij zonder dat hij er een boek over openslaat. Als teamlid richt hij zich op recensies en artikelen. Hij komt afwisselend met scherpe opmerkingen en ontregelende grappen. Daarbuiten houdt hij zich bezig met Arabische kalligrafie, te bewonderen op de sociale media van Fahm.

Hind Dhassi, Sociaal Makelaar

Hind is afgestudeerd aan de Hoge school Utrecht in social work. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als sociaal makelaar bij stichting DOCK Utrecht. Ze wil een meer inclusieve samenleving bouwen, waar ieders stem telt. Netwerken, verbinden en organiseren zijn haar ding. We zijn blij dat ze dit ook voor Stichting Fahm Instituut doet. Ze is onze enthousiaste gastvrouw bij Fahm-ily bijeenkomsten en organiseert Fahm-ily community acties. Tevens is ze een startende ondernemer in event catering; koken is namelijk haar passie. Vooral van tajines wordt ze vrolijk. In haar gerechten met lokale groente zie je haar terug; haar roots, creativiteit en haar relatie met de mens en de natuur.