KAMEL ESSABANE

ZO 26 APRIL

Wat is er filosofisch aan Ramadān?

19.00 uur | Live ZOOM | Inloggegevens na aanmelding

LET OP! Bij deze live sessie kunnen max.15 deelnemers meedoen. Bij veel aanmeldingen wordt extra sessie gepland.

Wat is er filosofisch aan de ramadan? De ramadan is niet enkel een maand van lekker eten, gezelligheid en gebed, maar ook een maand van reflectie en bezinning over de grote levensvragen. In deze workshop staan we stil bij aspecten van de ramadan die filosofisch van aard zijn.

Wat heeft filosofie met het ontstaan van de ramadan te maken en wat zijn vanuit een islamitisch perspectief de overeenkomsten en verschillen tussen hoe filosofie en islam, of filosofen en profeten, de grote levensvragen benaderen?

Deze interactieve lezing is te volgen via ZOOM.

Essabane is Ingenieur, Filosoof, Religiewetenschapper en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven is hij docent islamitische godsdienst aan een lerarenopleiding van een Hogeschool en tevens onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en hij is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven.

Zijn interessegebieden zijn Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane onze specialist in het toegankelijk maken van islamitische filosofie en islam & wetenschap. Hij is dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en één van de docenten bij de cursus ‘Adam of Aap’, tevens geeft hij lezingen over deze onderwerpen.

TASNIEM ANWAR

VANAF 1 MEI

Revolutionaire Moslimvrouwen

SERIE | Om de dag een nieuwe inspirerende video

Voor iedereen zichtbaar op YouTube!

“Revolutionaire Moslima’s, voorhoede vrouwen in de moderne tijd tot nu.” In deze filmpjes staat Tasniem Anwar stil bij bijzondere moslima’s uit de moderne geschiedenis die zich hebben ingezet voor sociale rechtvaardigheid. Deze vrouwen stonden in de voorhoede van de strijd tegen koloniale bezetters, onderdrukking in hun gemeenschappen en hebben zich vanuit hun geloof actief ingezet voor een gelijkwaardige samenleving.

U leert niet alleen meer over het verzet van deze vrouwen, maar ook over de politieke en sociale veranderingen die islamitische gemeenschappen hebben geprobeerd te maken in verschillende landen zoals Indonesië, Pakistan, en Egypte.

Vanaf 1 Mei om de dag een nieuwe upload op ons YouTube kanaal!

Tasniem is PhD kandidaat bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een MSc in ‘Conflict Resolution and Governance’ van de Universiteit van Amsterdam en een LLM in ‘Law and Politics of International Security’ van de Vrije Universiteit. Haar promotieonderzoek gaat over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context.

Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor politicologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.

BERNA TOPRAK

WO 6 MEI

Sociale Rechtvaardigheid in de Qur’ān

19.15 uur | Live ZOOM | Inloggegevens na aanmelding

We hebben allemaal weleens onze profielfoto veranderend of een hashtag gedeeld om ons uit te spreken tegen onrechtvaardigheid. Maar hoe zouden we nog meer ons steentje kunnen bijdragen aan het creëren van een sociaal rechtvaardige wereld?

In deze lezing zal Berna Toprak (sociologe, PhD kandidaat) in het kort toelichten wat sociale rechtvaardigheid volgens verschillende islamitische tradities betekent en zal zij aan de hand van voorbeelden uit de Qur’an, Sunnah en met een voorbeeld uit de moderne tijd handelingsperspectieven bieden aan iedereen die wil werken aan een sociaal rechtvaardige wereld.

Deze lezing met Q&A is te volgen via ZOOM.

Toprak heeft een achtergrond in traditionele islamwetenschappen (SICN, Istanbul), is communicatiewetenschapper (BA, UvA) en gespecialiseerd in Gender & Etniciteit (RMA, UU). In haar dagelijkse leven promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam binnen het project “Engendering Europes Muslim Question”.

Daarnaast is ze mede-oprichter van het collectief S.P.E.A.K. met als motto: “wij zijn niet jouw strijdtoneel”. Met dit collectief zet ze zich in voor gelijke kansen van moslimvrouwen in Nederland. Bij Stichting Fahm Instituut houdt ze zich bezig met Islamitisch feminisme, masculiniteit en seksualiteit.

ANNE DIJK

VANAF 12 MEI

Ṣaḥābiyyāt

SERIE | om de dag een nieuwe inspirerende video

Voor iedereen zichtbaar op YouTube!

Sahabiyāt: de vrouwelijke metgezellen van de Profeet s.a.w.s. Welke vrouwen treffen we zoal aan in de vroege islam? Wat deden zij zoal en hoe kunnen zij voor ons vandaag de dag een voorbeeld zijn? U leert niet alleen meer over het bestaan van deze vrouwen, maar ook over de politieke en sociale veranderingen die vroege islamitische gemeenschap doormaakte met de komst van de islam.

Vanaf 12 Mei om de dag een nieuw filmpje op ons YouTube kanaal!

Anne Dijk is Islamoloog, Religiewetenschapper en Islamitisch Theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker.

Binnen haar academische studies (RMA UvA, VU) focuste zij op autoriteit dynamieken, zoals de herinterpretatie van de Shari’a, argumentatieleer in de Islamitische Jurisprudentie (Usul al-Fiqh) en Gender in de Islam. Dialoog, de verbinding van diversiteit en rechtvaardigheid zijn haar passies. 

ZAKARIYA EL HOUBBA

WO 20 MEI

‘Ilm al-Kalam' als manier om dichter bij de Qur’an te komen

19.00 uur | Live ZOOM | Inloggegevens na aanmelding

Kalām: Hoe zinvol te spreken over God, de Mens en de Wereld? Deze lezing geeft een blik op de relatie tussen kalām Allah – zoals uitgedrukt in de Qur’an – en ‘ilm al-kalām (de Kalām-wetenschap).

Er wordt ingegaan op kalām als een discipline met praktische, maar ook met spirituele overwegingen. Het veranderen van de mens’ ingesteldheid (rede) draagt bij tot de mogelijkheid om grondig te veranderen op spiritueel én intellectueel vlak.

El Houbba deed zijn Filosofie opleiding aan de KU Leuven en volgde Islamitische Studies in Mauritania & Egypte. Momenteel is hij junior researcher voor Kalam Research & Media en is hij Portfolio Manager voor Tabah Research Foundation. Hij woont in Istanbul.

Online cursussen

De populaire cursus Islamitische Filosofie, bieden wij nu ook online aan. Boek de eCursus van docent Kamel Essabane en volg het op je gemak waar en wanneer je wilt.

Naar de cursus

In 10 video’s van bij elkaar ongeveer 10 uur neemt Anne Dijk je mee in een reis door de geschiedenis. De rode draad is vrouwelijk religieus leiderschap, agency en de vraag wat feminisme is.

Naar de cursus

Abdulwahid van Bommel

Wegens grote belangstelling voor de gewilde Rumi Reeks, is deze nu ook online beschikbaar. In 7 sessies van bij elkaar 20 uur, reist imam Abdulwahid van Bommel door de Masnawi. Dit is het bekende werk van filosoof, dichter en mysticus Djalaluddin Rumi (1207-1273). Je kunt het nu vanuit je stoel volgen voor slechts € 49,-.

Naar de cursus

De populaire cursus Islamitische Filosofie, bieden wij nu ook online aan. Boek de eCursus van docent Kamel Essabane en volg het op je gemak waar en wanneer je wilt.

Naar de cursus

Deze geweldige online lezing van Dr. Umar Faruq AbdAllah, bieden wij jou aan voor slechts € 1,99. Verrijk je kennis en laat je inspireren vanuit thuis.

Naar de cursus