Prof. Dr. Farid Esack

Islamic Theologian

Fahm-ily EXTRA | vrijdag 11 december

Islamism and Islamic Liberation Theology

A Critical Intellectual Genealogy

CET 19:30 tot 21:00 uur | Live via ZOOM

UK -1 | S.A. +1

After the recent terrorist attacks in France and Austria, more and more politicians and opinion makers are talking about fighting ISLAMISM. But what exactly is Islamism?

A lecture about Islamism (‘political Islam’) and how it relates to Islamic liberation theology, which is also politically engaged.

Farid Esack is a professor of Islamic studies at the University of Johannesburg, writer and political activist. He serves on the leadership of Africa4Palestine and was involved in the South African anti-apartheid struggle. He was appointed Commissioner for Gender Equality by Nelson Mandela and is also known for his work in interfaith dialogue.

Anne Dijk

PhD Kand. / islamoloog / theoloog

Fahm-ily Meet-up | Vrijdag 18 december

Umm Isa

Islamitische perspectieven op het leven van Maryam a.s., haar familie en de wondere wording van Jezus a.s.

19:30 - 21:00 uur | Rotterdam

In deze lezing hoor je meer over de bijzondere religieuze familie waar Isa a.s. binnen geboren is. Ook wordt er in gegaan op overeenkomsten en verschillen tussen de Qur’anische en Bijbelse lezing. Leer minder belichte aspecten van dit verhaal aan de hand van het leven van Maryam a.s., haar zwangerschap, de bevalling en hoe zij voor ons vandaag de dag nog steeds een inspiratie is.

Hanan Nhass

MA Religiewetenschapper

Fahm-ily EXTRA | vrijdag 22 januari

‘Tussen verveling en vereenzaming’

over de rol van Islam bij eenzaamheidsgevoelens

19:30 tot 21:00 uur | Live via ZOOM

Hoe beleven ouderen met een Marokkaans-islamitische achtergrond hun oude dag in Nederland? Hoe gaan zij om met gevoelens van eenzaamheid en welke rol speelt religie daarin?

Aan de hand van deze vragen heeft Hanan Nhass onderzoek gedaan en is zij afgelopen zomer cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.

De respondenten uit het onderzoek ‘Tussen verveling en vereenzaming’ (gepubliceerd op www.kis.nl) blijken gevoelens van sociale en emotionele eenzaamheid te ervaren, maar bespreken deze amper expliciet met familie en anderen in hun sociale omgeving. Het gesprek over eenzaamheid lijkt gevoelig te liggen. Waarom is dat en wat valt er aan te doen?
In haar interactieve lezing gaat religiewetenschapper Hanan Nhass hier op in.

Arjan Post

Prof. Arabistiek en Islamkunde KU Leuven

Fahm-ily Meet-up | Zondag 21 februari

"Soefisme in de kringen van Ibn Taymiyya?"

15:30 - 17:00 uur | Live via ZOOM

Hoewel Ibn Taymiyya (d. 728/1328) nog altijd vaak wordt gezien als één van de belangrijkste tegenstanders van het Soefisme, heeft onderzoek aangetoond dat zijn relatie met deze spirituele discipline veel complexer ligt; er bestaat zelfs de theorie dat hij zelf een Soefi was! Deze lezing zal hier een dieper inzicht in verschaffen door specifiek in te gaan op de aanwezigheid van het Soefisme in de directe kring van volgelingen en studenten van de Hanbali shaykh. Daarbij zullen we ingaan op vragen als: Werd het Soefisme in zijn directe omgeving gepraktiseerd? Zo ja, hoe werd er dan invulling aan gegeven? Was Ibn Taymiyya een Soefi shaykh voor zijn volgelingen?

Meer over de spreker :
Sinds 2018 is Arjan Post professor Arabistiek en Islamkunde aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich primair op de islamitische mystiek (het Soefisme), verschillende scholen binnen de islamitische theologie, en hoe deze twee thema’s historisch met elkaar zijn verbonden.

Laura Metwally

Islamoloog

Fahm-ily Meet-up | Vrijdag 19 maart

"Islamitische psychologie"

De opkomst ervan in Nederland

19:30 - 21:00 uur | Live via ZOOM

In de Meet-up van Maart gaat islamoloog Laura Metwally in op de opkomst van de islamitische psychologie in Nederland. Het zorgen voor je mentale, emotionele en ook spirituele gezondheid lijkt steeds meer vanzelfsprekend te worden in onze samenleving. Binnen de islamitische traditie houdt men zich al eeuwenlang bezig met het mentale welzijn van de mens. Het begrip ‘islamitische psychologie’ is echter vrij nieuw (in gebruik) en brengt interessante vragen met zich mee.

Want wat houdt islamitische psychologie precies in? We kijken hiervoor niet alleen naar de ontwikkeling van de term binnen de academische literatuur maar nemen ook een kijkje naar hoe de term in Nederland wordt neergezet. Hoe wordt er omgegaan met deze nieuwe term? Verder gaan we in de lezing in op wat de opkomst van dit fenomeen ons kan vertellen over de ontwikkeling van de islam en wat dit ons zegt over de religieuze beleving van moslims in Nederland.

Deze lezing is gebaseerd op de afstudeerthesis (MA) van Metwally met als centrale vraagstelling: Wat kan de recente opkomst van de ‘islamitische psychologie’ ons vertellen over ontwikkelingen in de geloofsbeleving van moslims in de hedendaagse post-seculiere Nederlandse samenleving?

Archief Meet-ups

Archief Ramadan 2020

ANNE DIJK

12 MEI

Ṣaḥābiyyāt

SERIE | om de dag een nieuwe inspirerende video

Voor iedereen zichtbaar op YouTube!

ZAKARIYA EL HOUBBA

WO 20 MEI

‘Ilm al-Kalam' als manier om dichter bij de Qur’an te komen

KAMEL ESSABANE

ZO 26 APRIL

Wat is er filosofisch aan Ramadān?

TASNIEM ANWAR

1 MEI

Revolutionaire Moslimvrouwen

SERIE | Om de dag een nieuwe inspirerende video

Voor iedereen zichtbaar op YouTube!

BERNA TOPRAK

WO 6 MEI

Sociale Rechtvaardigheid in de Qur’ān

Online cursussen

De populaire cursus Islamitische Filosofie, bieden wij nu ook online aan. Boek de eCursus van docent Kamel Essabane en volg het op je gemak waar en wanneer je wilt.

Naar de cursus

In 10 video’s van bij elkaar ongeveer 10 uur neemt Anne Dijk je mee in een reis door de geschiedenis. De rode draad is vrouwelijk religieus leiderschap, agency en de vraag wat feminisme is.

Naar de cursus

Abdulwahid van Bommel

Wegens grote belangstelling voor de gewilde Rumi Reeks, is deze nu ook online beschikbaar. In 7 sessies van bij elkaar 20 uur, reist imam Abdulwahid van Bommel door de Masnawi. Dit is het bekende werk van filosoof, dichter en mysticus Djalaluddin Rumi (1207-1273). Je kunt het nu vanuit je stoel volgen voor slechts € 49,-.

Naar de cursus

In deze cursus gaan we diep in op conflicten in de wereld en de islamitische visie daarop. Welke vormen van (il)legitieme strijd zijn er in de islamitische geschiedenis ontstaan, waarom en wanneer?

Naar de cursus

Deze geweldige online lezing van Dr. Umar Faruq AbdAllah, bieden wij jou aan voor slechts € 1,99. Verrijk je kennis en laat je inspireren vanuit thuis.

Naar de cursus