Henk Dijk & Anne Dijk

Drs. Ds. & PHD-kandidaat

Fahmily Meet-up | Dinsdag 30 maart

'Isa a.s. in vergelijkend perspectief

Diverse visies op Jezus a.s. in de Christelijke- en Islamitische traditie

20:00 - 21:30 uur | Live via ZOOM

Een lezing over het leven van ‘Isa a.s. door Drs. Ds. Henk Dijk en Islamoloog Anne Dijk. Deze extra lezing biedt een verdiepend inkijkje in de verschillende visies op het leven van Jezus a.s. en zijn positie. Je leert onder andere meer over thema’s als de kruisiging, zijn dood, opstanding en de hemelvaart. Diverse meningen omtrent het einde van zijn leven (op aarde) komen vanuit de christelijke- en islamitische traditie aan bod. Een dialoog tussen tradities en generaties, letterlijk, vader en dochter Dijk geven deze lezing samen.

Laura Metwally

Islamoloog

Fahm-ily Meet-up | Vrijdag 19 maart

"Islamitische psychologie"

De opkomst ervan in Nederland

19:30 - 21:00 uur | Live via ZOOM

In de Meet-up van Maart gaat islamoloog Laura Metwally in op de opkomst van de islamitische psychologie in Nederland. Het zorgen voor je mentale, emotionele en ook spirituele gezondheid lijkt steeds meer vanzelfsprekend te worden in onze samenleving. Binnen de islamitische traditie houdt men zich al eeuwenlang bezig met het mentale welzijn van de mens. Het begrip ‘islamitische psychologie’ is echter vrij nieuw (in gebruik) en brengt interessante vragen met zich mee.

Want wat houdt islamitische psychologie precies in? We kijken hiervoor niet alleen naar de ontwikkeling van de term binnen de academische literatuur maar nemen ook een kijkje naar hoe de term in Nederland wordt neergezet. Hoe wordt er omgegaan met deze nieuwe term? Verder gaan we in de lezing in op wat de opkomst van dit fenomeen ons kan vertellen over de ontwikkeling van de islam en wat dit ons zegt over de religieuze beleving van moslims in Nederland.

Deze lezing is gebaseerd op de afstudeerthesis (MA) van Metwally met als centrale vraagstelling: Wat kan de recente opkomst van de ‘islamitische psychologie’ ons vertellen over ontwikkelingen in de geloofsbeleving van moslims in de hedendaagse post-seculiere Nederlandse samenleving?

Archief Meet-ups

Archief Ramadan 2020

ANNE DIJK

12 MEI

Ṣaḥābiyyāt

SERIE | om de dag een nieuwe inspirerende video

Voor iedereen zichtbaar op YouTube!

ZAKARIYA EL HOUBBA

WO 20 MEI

‘Ilm al-Kalam' als manier om dichter bij de Qur’an te komen

KAMEL ESSABANE

ZO 26 APRIL

Wat is er filosofisch aan Ramadān?

TASNIEM ANWAR

1 MEI

Revolutionaire Moslimvrouwen

SERIE | Om de dag een nieuwe inspirerende video

Voor iedereen zichtbaar op YouTube!

BERNA TOPRAK

WO 6 MEI

Sociale Rechtvaardigheid in de Qur’ān

Online cursussen

De populaire cursus Islamitische Filosofie, bieden wij nu ook online aan. Boek de eCursus van docent Kamel Essabane en volg het op je gemak waar en wanneer je wilt.

Naar de cursus

In 10 video’s van bij elkaar ongeveer 10 uur neemt Anne Dijk je mee in een reis door de geschiedenis. De rode draad is vrouwelijk religieus leiderschap, agency en de vraag wat feminisme is.

Naar de cursus

Abdulwahid van Bommel

Wegens grote belangstelling voor de gewilde Rumi Reeks, is deze nu ook online beschikbaar. In 7 sessies van bij elkaar 20 uur, reist imam Abdulwahid van Bommel door de Masnawi. Dit is het bekende werk van filosoof, dichter en mysticus Djalaluddin Rumi (1207-1273). Je kunt het nu vanuit je stoel volgen voor slechts € 49,-.

Naar de cursus

In deze cursus gaan we diep in op conflicten in de wereld en de islamitische visie daarop. Welke vormen van (il)legitieme strijd zijn er in de islamitische geschiedenis ontstaan, waarom en wanneer?

Naar de cursus

Deze geweldige online lezing van Dr. Umar Faruq AbdAllah, bieden wij jou aan voor slechts € 1,99. Verrijk je kennis en laat je inspireren vanuit thuis.

Naar de cursus